Topinambury, pojem pro někoho možná neznámý. Co to vlastně je? Hlízy chutí i vzhledem podobné bramborám. Konzumace topinambur není tak rozšířená jako brambor. Bohužel k naší škodě. Hlízy této rostliny jsou přínosné pro naše tělo. Obsahují vitamíny a minerály důležité pro naše tělo. Patří mezi ně i křemík, který je nezbytný pro zdravý růst kostí. Ovlivňuje také kvalitu vlasů a pokožky. Topinambur obsahuje i vitamíny B, C, D, mangan, železo a zinek. Židovské brambory jsou zdrojem vlákniny a potravinou vhodnou pro diabetiky. Obsahují inulin, který snižuje hladinu cukru v krvi.
Topinambury můžete sbírat nejen na podzim. I zimní období je ke sběru vhodné, protože rostlina je mrazuvzdorná. Skladujte je nejlépe na tmavém a chladném místě. Vydrží vám po dobu 14 dnů. Po sklizni je očistěte důkladně od hlíny. Topinambury lze upravovat tepelně na mnoho způsobů. Nejjednodušším, ale chutným způsobem, je opečení v troubě. Před pečením je můžete lehce potřít olejem a posypat bylinkami. Překvapí vás příjemně nasládlá chuť podobná batátům. Připravit je můžete jako náhražku bramborového pyré. Hlízy oloupejte, ponořte do studené vody a zakápněte citronem, aby nezhnědly. Uvařte a rozmixujte. Léto je oblíbenou dobou pro grilování. Vykouzlete chutný pokrm a topinambury ogrilujte. Opět je můžete potřít směsí koření a bylinek. Zprudka je na grilu opečte. Chutná je opečená slupka.
Ani pěstování židovských brambor není složité. Sázet je můžete v jarním i podzimním období. Ideálně sázejte hlízy již naklíčené. K výsadbě je vhodná lehčí půda. Ve vlhké hlíně mohou hnít. Než hlízy vysadíte, půdu řádně prokypřete. Topinambury pěstujte v hrůbcích stejně jako brambory. Rostlina dorůstá větší výšky. Přes sezónu ji můžete využít místo živého plotu. Topinambury můžete koupit na farmářských trzích. V obchodě na ně příliš často nenarazíte.