Ruku na srdce – kolik Vás děsí vzpomínky z dětství například na špenát či koprovku? Na situace, kdy jste museli sedět u stolu, a maminka nad Vámi stála, dokud jste všechno nesnědli? Myslím, že každému z nás se nějaká podobná příhoda prakticky ihned vybaví. Inu, děti opravdu nemají rády „nevzhledně“ vypadající jídlo. Jak je známo, jí se i očima a u dětí to platí jednou tolik.
Děti si totiž, samozřejmě, rády hrají. Nejraději by byly, kdyby všechno jídlo vypadalo jako oblíbené hračky či postavičky z pohádek – to by potom snědly i například hojně nenáviděnou kapustu bez sebemenší námitky. Ale, kdo by na to měl čas a fantazii, aby dětem každé jídlo náročně formoval nebo dozdoboval?
Díky rozmachu oblíbených fastfoodů, by děti totiž nejraději pořád jedli jen pizzu, hranolky, hamburgery, „hot dogy“, bagety či různé masové rolky. Uznejte, kolikrát je tato varianta nejjednodušší, ale tyto pokrmy jsou opravdu nezdravé, je tudíž potřeba jednoduše upravit dětský jídelníček tak, aby bylo dítě spokojené, ale zároveň aby také dostalo všechny živiny, které ke svému růstu a vývoji nezbytně potřebuje.
Největším zdrojem vitamínů je samozřejmě ovoce a zelenina. Každé dítě je rádo, když si může natrhat na zahrádce čerstvé jahody, maliny, borůvky či třešně – v létě je jednodušší udržovat příjem vitamínů pro děti. Jenže jak na to v zimě? Jak dětem dopřát čerstvé ovoce, které mají tak rády? Dovážené, postřikované ovoce ze supermarketu už nevypadá tak lákavě, jako to čerstvé a barevné ze zahrádky, tudíž musíme začít myslet na to, jak do jídelníčků našich dětí systematicky vmísit více zeleniny, aby se „neofrňovaly“ a vše snědli a vy tak předešli různým nemocem v podzimním či zimním období, kdy je imunita dětí nejvíce potřeba. Rádi Vám poradíme, jak vyhrát tradiční odvěký souboj děti versus zelenina.